Ocenenie Krídla túžby získala aj prešovská Barlička

19.10.2012 Prešov

Prešov 19.októbra (TASR) – Prešovský samosprávy kraj (PSK) aj tento rok ocenil prácu jednotlivcov a organizácií, ktoré sa svojou činnosťou významne podieľajú na skvalitňovaní poskytovania sociálnych služieb v regióne.

Slávnostné odovzdávanie cien sa konalo vo štvrtok (18.10.) počas koncertu v Divadle Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove.

Hovorkyňa PSK Veronika Fizteková informovala TASR, že o udelení ocenenia Krídla túžby v troch kategóriách rozhodli členovia Komisie sociálnej pri Zastupiteľstve PSK.

Za výnimočnú kvalitu poskytovania služieb klientom so zdravotným postihnutím a ich rodinám sa komisia rozhodla udeliť cenu Občianskemu združeniu Barlička z Prešova, ktoré v tejto oblasti pôsobí už niekoľko rokov.

"Je to pre nás významné ocenenie, povzbudenie a určite i záväzok, aby sme pokračovali v práci s ľuďmi, ktorí to najviac potrebujú. Tá činnosť je stále rozsiahlejšia, je však pozitívne, že záujem o ňu rastie, čo nám umožňuje poskytovať služby desiatkam klientov," povedala pre TASR predsedníčka Občianskeho združenia Barlička Anna Kvokačková. Dodala, že združenie prevádzkuje denný stacionár, materské centrum, centrum voľného času, praktickú školu a domov sociálnych služieb.

Regionálna samospráva ocenila v kategórii zamestnanec zo zariadenia sociálnych služieb Lýdiu Forbergerová z Domova sociálnych služieb (DSS) Ľubica, ktorá už 22 rokov pomáha deťom v krízovom stredisku v Kežmarku.

Cenu, ktorá znázorňuje okrídlenú barlu v žltom srdci udelili aj prijímateľovi sociálnych služieb Alexandrovi Makulovi z Centra sociálnych služieb (CSS) Pod Tatrami v Batizovciach, ktorý pracuje ako opatrovateľ a je držiteľom bronzovej medialy zo špeciálnej olympiády.

Podľa predsedu PSK Petra Chudíka je práca v sociálnej sfére veľmi náročná a zložitá. Preto chcú morálne oceniť tých najúspešnejších a najšikovnejších v sociálnych službách v Prešovskom samosprávnom kraji, bez ohľadu na to, kto je zriaďovateľom zariadenia.

Prešovskému záverečnému galakoncertu predchádzalo päť regionálnych koncertov, ktoré sa konali v Prešove, Osadnom, Tovarnom, Kalinove a v Spišskom Podhradí. Počas týchto programov vystúpilo 370 klientov zo 34 zariadení. Na každom lokálnom koncerte hodnotiaca komisia vybrala jedno zariadenie, ktoré s pripraveným programom vystúpilo na slávnostnom odovzdávaní cien v DJZ.

Hovorkyňa pripomenula, že PSK má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 27 zariadení sociálnych služieb, ktoré poskytujú služby pre 2538 prijímateľov sociálnej pomoci. Pracuje v nich 1469 zamestnancov. Okrem nich sú na území kraja aj ďalšie takéto zariadenia, ktoré majú súkromných či cirkevných zriaďovateľov.
 

Vyberte región